Francesco Indovina
Del análisis del territorio al gobierno de la ciudad

Oriol Nel·lo
2012

Barcelona: Icaria Editorial
Espacios críticos, vol. 4

ISBN: 978-84-9888-467-8
294 pag.

franco_farinelli

La geografia és el saber arquetípic de la cultura occidental: a partir d’aquesta premisa Franco Farinelli recorre un camí fascinant a través de la història de la geografia i d’algunes de les fites que han marcat el pensament occidental. En el seu afany per representar el món, per dibuixar sobre un pla el cos esfèric de la Terra, els geògrafs haurien inaugurat l’epistemologia dominant de la nostra cultura. Des d’Anaximandre fins les actuals ciències cognitives, passant per Ptolomeu, Brunelleschi, Kant o Heidegger, el paradigma cognitiu fonamental d’Occident procedeix de la projecció cartogràfica. Un model que no només ha configurat la nostra ment i estructurat la nostra cultura sinó que ha produït el nostre territori. L’únic mode de sortir del paradigma cartogràfic és vèncer la por al laberint (la única representació possible del globus terraqui). Només dins el laberint podem comprendre la geografia d’avui i el món d’avui (la xarxa, allò virtual, el paisatge, el globus). Una geografia que no ha ni pot obeir més al punt de vista dictat pel mapa, sinó que s’ha d’obrir a una pluralitat de punts de vista.

Aquest llibre és un assaig sobre l’obra de Franco Farinelli que inclou, a més una antologia de textos seus i un article inèdit.

Bernat Lladó  és doctor en Geografia Humana per la Universitat Autònoma de Barcelona i membre del col·lectiu (Sa)badall.

bernat-llado

Ressenyes i documents relacionats

09/10/2012

Activitats relacionades

06/11/2013

La fi del Nou Món i l’inici del nostre: el retorn de la geografia. Presentació-debat del volum 5 de Espacios Críticos dedicat a Franco Farinelli. Amb Franco Farinelli i Bernat Lladó. Centre de Culture Conemporània de Barcelona (Barcelona)

30/10/2013

Ressenya de la conferència de Franco Farinelli a la Societat Catalana de Geografia, per Núria Font.