Prostitució al carrer i dret a la ciutat (13 setembre 2017)

Presentació

Les normatives municipals encarregades d’ordenar l’espai públic estableixen directa o inderectament qui té dret (o no) a la ciutat. Les prostitutes hi són des de sempre, però els llocs on exerceixen esdevenen cada cop menys visibles i més apartats del teixit social. La prostitució al carrer és una activitat que ens situa en una zona de no-comfort, un lloc històricament consentit però reservat. Un lloc incòmode des d’on parlar de feminisme i des d’on parlar de sexualitat. En aquesta taula rodona volem posar en context la prostitució de carrer i volem parlar tant de processos globals (com ara la gentrificació urbana, el neoliberalisme rampant o la violència contra les dones) com de resistències locals. També volem posar l’accent en necessitat de reconéixer la dimensió política no només de la regulació de l’espai de la prostitució per part dels governs locals, sinó també de la seva reivindicació o la seva negació per part de la ciutadania. Els espais urbans estigmatitzats són necessàriament espais distòpics? La gentrificació ho explica tot? Vivim en una ciutat revanxista? 

Participants

Phil Hubbard

Philip Hubbard és un geògraf britànic. Actualment és professor d’estudis urbans al King’s College de Londres. Hubbard s’ha centrat principalment en la controvèrsia al voltant de la planificació urbanística. Ha combinat les teories foucaultianes de la governamentalitat amb idees derivades de la teoria psicoanalítica i queer que se centren en qüestions com ara el rebuig i l’exclusió. Hubbard és conegut pels seus treballs en l’estudi de la sexualitat i l’espai. La seva recerca s’ha centrat en temes relacionats amb el treball sexual i, en particular, la ubicació, la regulació i l’impacte dels llocs de treball sexual a Anglaterra, Gal·les i Escòcia.

Raúl Susín

Professor de Filosofia del Dret i Director del Departament de Dret de la Universitat de la Rioja. Els seus interessos actuals s’emmarquen en la investigació sociojurídica al voltant de la idea de ciutadania i la resolució que a través de la mateixa es realitza dels valors de llibertat i igualtat, a més d’altres qüestions com el valor i significat de la seguretat, la pobresa , la renda bàsica, la gestió jurídica i política de les societats multiculturals i la qualitat de la democràcia. Ha dut a terme una anàlisi de l’abordatge que les ordenances municipals fan de la prostitució al carrer.

Lorena Garrido

Professora associada de Filosofia del Dret de la Universitat Autònoma de Barcelona i investigadora del Grup Antígona.  Professora del Màster Interuniversitari en Estudis de Dones, Gènere i Ciutadania. Docent dels Postgraus “Gènere i Igualtat” (UAB) i “Violències Masclistes” (UAB). Ha estat col·laboradora de l’Associació GENERA (Associació en defensa dels drets de les dones) entre 2007 i 2015 i ha estat assessora jurídica a PIAD (Punt d’informació i Atenció a les Dones) entre 2004-2010. Membre de Dones Juristes des de 2003. Ha estat consultora de la CEPAL, Nacions Unides a la Divisió de Desenvolupament Sostenible i Assentaments Humans. Participa en el projecte de recerca DEORGE al103 123 voltant de les ordenances municipals i la prostitució a Espanya.

Janet Mérida Fernández. Prostituta del Raval de Barcelona. Membre de l’Assemblea d’Activistes Pro-Drets sobre el Treball Sexual de Catalunya. Ha participat activament en la campanya “Prostitutas Indignadas” que es va originar a Barcelona el 2012 com a forma de visibilitzar la negació de drets que les normatives vigents sobre ús de l’espai públic ha suposat per a les dones que exerceixen la prostitució al carrer.  Amb un perfil molt actiu a les xarxes socials, és també membre de moviments veïnals de la ciutat.

Raúl Susín, Phil Hubbard, Anna Clua, Janet Mérida i Lorena Garrido

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.