En la desaparició de Luz Marina García Herrera

Luz Marina, de camí al Teide, novembre 2013 (Foto: Maria Dolors Garcia Ramon)

La nostra companya Luz Marina García Herrera ens ha deixat avui, 21 de juny de 2020, després de mesos de lluitar contra el càncer que li havien diagnosticat temps enrere.

Catedràtica d’Anàlisi Geogràfica Regional a la Universidad de La Laguna, va destacar pels seus treballs de geografia urbana, espai públic i gènere i, sobretot, pels seus treballs pioners sobre gentrificació a l’estat espanyol, fruit de la seva estada als Estats Units a començaments dels anys 1980 amb David Harvey i Neil Smith.

A [espais crítics] la vam conèixer sobretot de la mà de Maria Dolors Garcia-Ramon amb qui la unia una estreta amistat. De seguida vam sintonitzar i sempre ens va oferir el seu suport i guiatge. Va participar en dos dels nostres projectes finançats pel Ministeri i en moltes altres activitats on sempre va aportar la seva saviesa i dosis enormes de sentit comú.

A començaments del 2012 la vam animar a emprendre el llibre de la col·lecció «Espacios Críticos» dedicat a Neil Smith, pocs mesos abans que Neil morís prematurament el setembre d’aquell mateix any. La mort de Neil Smith va ser un cop molt fort tant a nivell personal com intel·lectual, del que, tanmateix es va voler sobreposar acabant aquell volum (en col·laboració amb el seu company Fernando Sabaté Bel), que convertí en un llibre d’excepcional factura i que dedicà  a aquell «activista global per la justícia social» que tant havia admirat.

El llibre va ser presentat el 2015 en un col·loqui internacional en homenatge a Neil Smith que sempre recordarem pel gran èxit de participació i per la gran qualitat de les ponències i de les conferències invitades. El retrat que Luz Marina va fer de l’obra i la figura de Neil Smith va impressionar tothom pel rigor i profunditat de la seva presentació.

Pensant-hi ara, així és com la vam conèixer sempre nosaltres: profunda, compromesa, amable, generosa, sense impostures, amb aquella capacitat de valorar els altres que només té qui és realment valuós. Ara ens toca a nosaltres recollir i conrear aquest preciós llegat.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.